Puhelinnumero

+358-50-441 20 36

Aukioloajat

Ti - La 10 - 17, Su 13 - 17

Säätiön toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta

Kaikkien Athosvuoren Pyhien Perintösäätiön tarkoituksena on 

  • tehdä tunnetuksi Athos-vuoren kilvoittelijoita ja heidän perintöään, 
  • syventää ortodoksisen kirkon uskon, ajattelun, kulttuurin ja taiteen tuntemusta 
  • sekä edistää Athos-vuoren perinteen hengessä tapahtuvaa luostarikilvoitusta elämänkutsumuksena.

Athos-vuori on Kreikassa sijaitseva niemimaa, jossa toimii 20 suurta ortodoksista luostaria. Alue on monella tavoin maailman ortodoksisen uskon sydän ja keskus.

Luostarikeskus

Säätiö toteuttaa tarkoitustaan ylläpitämällä Hämeenlinnan Lammilla luostarikeskusta, jolla ei kuitenkaan vielä ole virallista luostariasemaa.

Säätiö omistaa entisen kehitysvammaisten kuntoutuslaitoksen kiinteistön, joka käsittää runsaat 20 rakennusta ja kaikkiaan lähes 20.000 m2 erilaisia tiloja.

Säätiö pyrkii kunnostamaan luostarikeskuksen kiinteistöistä elinvoimaisen ortodoksisen kirkollisen ja kulttuurikeskuksen. Säätiö pyrkii tukemaan hengellisesti ja taloudellisesti luostaritoimintaa sekä luomaan mahdollisuuksia henkilökotaiselle ja yhteisölliselle kasvulle.

Toiminta tänään

Luostarikeskuksessa pidetään säännöllisesti jumalanpalveluksia, seminaareja, kursseja, kokoontumisia, konsertteja, tilaisuuksia ja järjestetään näyttelyitä. Säätiö järjestää pyhiinvaellusmatkoja Athokselle ja muihin ortodoksisiin luostarikeskuksiin.

Säätiö julkaisee ortodoksista kirjallisuutta ja alueella toimii Suomen suurin ortodoksinen kirjakauppa. 

Luostarin kaltaisissa oloissa asuu kaksi miestä ja kaksi naista. Alueella on kaksi asunto-osakeyhtiötä, joissa asuu toimintaan maallikkoina osallistuvia. Lisäksi on runsaasti toiminta- ja majoitustilaa talkoo- ja vapaaehtoistyöhön osallistuville.

Alueella on kolme kirkkotilaa, ravintola ja kahvio, kaksi kauppaa, auditorio ja konserttisali.

Luostarikeskuksessa on mahdollista vierailla päivittäin sekä yksityisesti että ryhmänä.

Säätiö ei saa tuloja kirkollisveroista, vaan toiminta rahoitetaan yksityisillä lahjoituksilla ja omalla varainhankinnalla sekä toiminnan tuotoilla. Eri hankkeisiin haetaan avustuksia julkisia ja yksityisistä lähteistä. Käytännössä kaikki säätiön työt tehdään talkoovoimin.

Tulevaisuuden visio

Säätiön tavoitteena on Athos-vuoren hengessä elävä ortodoksinen luostariyhteisö, jossa toimii kaksi luostaria, toinen miehiä ja toinen naisia varten. 

Luostarikeskuksesta halutaan luoda toimintakeskus ja kohtauspaikka kaikille ortodoksisesta uskosta ja kulttuurista sekä luostaritoiminnasta kiinnostuneille.

Tavoitteena on, että sen alueelle syntyisi myös luostariyhteisö, jonka yhteydessä maallikotkin voisivat asua.

Perivoli Oy

Perivoli Oy on säätiön kokonaan omistama tytäryhtiö, jonka tehtävänä on huolehtia kiinteistöstä ja sen ylläpidosta sekä kehitää palveluja ja ohjelmaa vierailijoille ja matkailijoille.

Muita toimijoita luostarikeskuksessa

Luostarikeskuksen alueella toimii ortodoksinen kirjakauppa Filokalia Oy.

Säätiön kanssa yhdessä talkootoiminnasta huolehtii Athos-Säätiön Luostarikeskuksen Ystävät ry ja luostaritoiminnasta Pyhän Kosmas Aitolialaisen Veljestö ry.